Tämä päivä on pelastuksemme alku
ja iankaikkisuudesta kätketyn salaisuuden ilmoitus:
Jumalan Poika tulee Neitseen Pojaksi,
ja Gabriel armon ilosanoman julistaa.
Lausukaamme siis mekin enkelin kanssa Jumalansynnyttäjälle:
Iloitse, armoitettu, Herra on Sinun kanssasi.
Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον
καὶ τοῦ ἀπ' αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις·
ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται
καὶ Γαβριὴλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται.
Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ, τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν·
χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ.
Ikonostaasin ikonit sekä kuninkaanovien ikonit on maalannut hämeenlinnalainen Eeva-Maria Laaksonen. Ikonien esikuvat ovat athoslaisesta Stavronikitan luostarista. Kuninkaanovet on teetetty Kreikassa ja niiden malli on otettu athoslaisesta Vatopedin luostarista, joka on omistettu Neitseen Marian ilmestykselle.
Panagian Ilosanoman kappeliin saatiin pyhä portti (Athos-säätiön ystävien Facebook-sivuilta, päivitys 2023)"Athos-Säätiön Ilosanoman kappeliin saatiin näyttävä pyhä portti eli kuninkaan ovet. Portti on tammesta ja käsin kaiverrettu. Sen esikuvana toimi Athosvuorella olevan Vatopedin luostarin vastaavasti Ilosanomalle pyhitetyn pääkirkon portti, jota tässä tapauksessa hieman yksinkertaistettiin.Pyhä portti valmistettiin Thessalonikissa, Oikonomidis Aimilios & Sons nimeä kantavassa kirkollisten puuesineiden verstaassa, jota pidetään yleisesti Pohjois-Kreikan alansa parhaana liikkeenä.Athos-Säätiöllä portin saapumisen ja asennuksen vaiheet on helppo muistaa. Lähetys saapui Panagiaan Säätiön suuren henkisen ja hengellisen tukijan, pyhän Andreaan skiitan vanhus Efraimin hautajaispäivänä (31.3.), ja se saatiin asennettua paikalleen samana päivänä, jolloin Athos-Vuorella ja mallina toimineen portin pääkirkossa vietettiin Jumalanäidin ilmestysjuhlaa eli Ilosanoman juhlaa (7.4.).Portin ikonit, kuten kaikki muutkin ikonostaasiin liittyvät ikonit, ovat hämeenlinnalaisen ikonimaalari Eeva-Maria Laaksosen tekemiä ja ne ovat mallina toimineen portin ikonien mukaiset. Portin yläosaan tulee vielä pienikokoinen Kristuksen ikoni saman ikonimaalarin työnä."
Yläpalkeissa kulkevat Kaikkeinpyhimmän Jumalansynnyttäjän elämään liittyvät teemat ovat maalanneet oululaiset ikonimaalarit Heljä-Marja Surcel ja Meeri Kurola. Alttariin pyhiä kirkkoisiä kuvaavia seinämaalauksia on maalannut ukrainalainen ikonimaalari Katerina Kovrigina.
Evangelismoksen kirkon pääikoni on Panagia Portaitissa (Portinvartijatar). Ikoni on kopio Athosvuoren tunnetuimmasta Jumalanäidin ikonista, Ivironin luostarissa sijaitsevasta ikonista. Kopion on maalannut athosvuorelaisen Pyhien Andreaan ja Antonios Suuren skiitan pappismunkki Joosef ja se on aikanaan siunattu alkuperäisellä ikonilla.
Pylväiden seinämaalaukset ovat tulleet Kreikasta, Evian saarelta, missä ne on maalannut ikonimaalari Dimitrios Vernezos. Seinämaalaukset ovat uhrilahjoja Jumalalle, yleensä jonkun yksittäisen ihmisen muistoksi. Tällä hetkellä pylväistä löytyvät Kristuksen ja Jumalanäidin lisäksi pyhät Arsenios Kappadokialainen, Johannes Venäläinen, Paisios Athosvuorelainen, Porfyrios Kausokalivialainen, Kosmas Aitolialainen, Sofroni (Saharov), Nektarios Eginalainen, Jakovos Evialainen (Tsalikis), Siluan Athosvuorelainen, Justin Celijeläinen, Georgios (Karslides), Gabriel (Urgebadze), Serafim Sarovilainen ja Johannes Valamolainen.
Kirkkotuoli eli stasidi, on Mikko Suoniemen ja Veikko Ohvanaisen käsityötaidon näyte. Koska yli 80-vuotias Mikko siirtyi pian sen tekemisen jälkeen tuonilmaisiin, kirkkotuolisarjan tekeminen jäi kesken, ja stasidista tuli yksittäiskappale. Tämän vuoksi se petsattuna asetettiin kirkkotilaan piispanistuimeksi. Myöhemmin - jos Jumala suo - on tarkoitus teettää Kreikassa kirkkotuolisarjoja.
Ornamentteja kirkkoon maalaa Minna Loikala. Ikonostaasin puuosuutta valmistaa hiljalleen puuseppä Timo Lintunen, ja heinä-elokuussa 2023 siihen tekivät yhteistyönä tekomarmoroinnin pappismunkki Joosef ja Päivi Kristiina Loikala. Kirkosta löytyy myös kreikkalaisen ikonimaalariylimyksen Konstantinos Xenopouloksen maalaamia ikoneita sekä seinämaalauksia.
Ennen ja nyt